Kolaylaştırılmış difüzyon ve kolaylaştırılmış taşıma aynı şey midir?
Kolaylaştırılmış difüzyon ( kolaylaştırılmış taşıma veya pasif aracılı taşıma olarak da bilinir), moleküllerin veya iyonların spesifik transmembran integral proteinler yoluyla biyolojik bir zar boyunca kendiliğinden pasif taşınması (aktif taşımanın aksine) işlemidir.
Ayrıca bilin, basit ve kolaylaştırılmış difüzyon arasındaki fark nedir? Kolaylaştırılmış difüzyon, moleküller, membransız bir proteinin yardımıyla hareket eder. Basit difüzyon pasiftir, ancak kolaylaştırılmış difüzyon , enerji kullanan aktif bir süreçtir. Basit difüzyon hücre zarındaki özel kapı aralıklarında taşımak için molekülleri gerektirir.
Benzer şekilde, kolaylaştırılmış difüzyon ve aktif taşımanın ortak noktalarının ne olduğu sorulur.
ikisi de hücre içindeki ve dışındaki konsantrasyon seviyesini değiştirir. Aktif taşıma enerji gerektirir ve düşük konsantrasyondan yüksek konsantrasyona doğru hareket eder. Kolaylaştırılmış difüzyon , pasif taşımanın yüksekten düşüğe hareket etmesidir. Enerji yok. enerji kullanarak molekülleri düşük konsantrasyondan yüksek konsantrasyona doğru hareket ettirir.
Kolaylaştırılmış difüzyon türleri nelerdir?
Hücre boyunca yüzlerce farklı protein bulunurken, kolaylaştırılmış difüzyonla ilişkili sadece iki tip bulunur: kanal proteinleri ve taşıyıcı proteinler. Kanal proteinleri tipik olarak iyonları hücrenin içine ve dışına taşımak için kullanılır. Kanal proteinleri iki formları, açık kanallar ve kapılı kanallar gelir.